Grzybowy gulasz z jelenia

Przyrządź doskonały obiad z dziczyzny – gulasz z jelenia z grzybami będzie niezwykle delikatny w smaku i pełen leśnych aromatów.

Składniki:
– 1kg łopatki z jelenia
– 1/2kg cebuli
– 120g boczku
– pęczek włoszczyzny
– 500g grzybów leśnych
– pół małego słoiczka przecieru pomidorowego
– pół kieliszka czerwonego wina
– 1l bulionu mięsnego
– łyżeczka słodkiej papryki
– sok z 1 cytryny
– liść laurowy
– majeranek
– pieprz i sól

Przygotowanie gulaszu zaczynamy od pokrojenia mięsa jelenia w grubą kostkę. Podsmażamy je na mocno rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym. Mięso powinno być podsmażane krótko w wysokiej temperaturze by było soczyste i niewysuszone. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz włoszczyznę dodajemy do mięsa. Wszystko powinno podsmażać się kilka minut. Do mięsa i warzyw wlewamy sok z cytryny, dodajemy wszystkie przyprawy oraz przecier pomidorowy. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 2 godzin. W połowie czasu warto sprawdzić mięso, by ocenić dokładny czas gotowania.
Oczyszczone grzyby leśne siekamy. Dodamy je na kilkanaście minut przed końcem duszenia gulaszu. Po dodaniu grzybów wlewamy czerwone wino. Bez przykrycia wygotowujemy alkohol, tak by osiągnąć odpowiedni smak.
Gulasz z dziczyzny świetnie będzie smakował w towarzystwie drożdżowych bucht lub klusek śląskich.