Golonka z dzika na kapuście kiszonej

Golonka z dzika to smaczna propozycja dla miłośników tradycyjnych smaków z nowoczesnym sznytem ekstrawagancji.

Składniki:
– golonka z dzika
– bulion z dziczyzny lub rosół warzywny
– 40g boczku wędzonego
– jedna cebula
– 100g jeżyn
– 200 ml śmietany
– olej
– 6 jagód jałowca
– 4 goździki
– skórka z pomarańczy
– sól i pieprz

Przygotowanie golonki rozpoczynamy od przyprawienia jej solą i pieprzem. Następnie podsmażamy ją na patelni. Ważne, żeby olej być mocno rozgrzany! Tak przygotowaną golonkę zalewamy bulionem z dziczyzny, dodajemy jagody jałowca, goździki, skórkę z pomarańczy i dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie.
Przygotowanie sosu rozpoczynamy od podsmażenia boczku z cebulką. Kiedy wytopi się większość tłuszczu, dodajemy jeżyny i zalewamy bulionem oraz dodajemy śmietanę. Całość gotujemy przez około 10 minut, a następnie przecieramy przez sitko, by uzyskać gładki sos.
Na dużym talerzu układamy puree ziemniaczane oraz kapustę kiszoną. Na niej układamy uduszoną golonkę, a całość polewamy sosem.