Comber z młodego dzika

Staropolski przepis na pyszny comber z młodego dzika, w towarzystwie kremowego sosu z dodatkiem owoców lasu.

 

Składniki:
– 1,5kg combra z dzika (najlepiej młodego)
– jagody jałowca
– pęczek włoszczyzny
– 1 cebula
– 1 liść laurowy
– olej
– sól i pieprz
– kieliszek czerwonego wina
– 4 łyżki śmietany 30%
– 50 g borówek
– sok z jednej pomarańczy

 

Przygotowanie combra rozpoczynamy od usunięcia wszelkich ścięgien i tłuszczu. W moździerzu ucieramy jagody jałowca z liściem jałowca. Wstępnie przygotowane mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz nacieramy pozostałymi ziołami. Na patelni rozgrzewamy olej i lekko obsmażamy comber z każdej strony. Włoszczyznę myjemy i kroimy w dużą kostkę. Dorzucamy wraz z posiekaną cebulą do smażącego się mięsa. Całość przekładamy do brytfanny i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 25 minut. Dwa razy w czasie pieczenie należy podlać pieczeń odrobiną wody.
W czasie kiedy mięso będzie się piekło, przygotowujemy sos. Na patelnie po pieczeniu mięsa wlewamy czerwone wino. Zagotowujemy to i przecedzamy przez sitko. Wywar zabielamy śmietaną, dodajemy borówki i dolewamy sok z pomarańczy. Całość ponownie zagotowujemy.