Kotlety schabowe z dzika

Kotlety schabowe zna każdy. Te wykonane z mięsa dzika są niezwykle kruche i idealnie komponują się z dodatkiem grzybów.

Składniki:
– kotlet schabowy z kością z dzika
– 500g borowików
– 1 cebula
– 30g słoniny
– 100ml śmietanki 18%
– szklanka bulionu
– mąka pszenna
– pieprz i sól

Kotlet należy dobrze rozbić, a następnie przyprawić solą i pieprzem. Podsmażamy je na gorącym tłuszczu. Następnie wstawiamy do piekarnika na 10 minut w 150°C.
By przygotować aromatyczną potrawkę z borowików, grzyby kroimy w grubsze plastry, a następnie podsmażamy na patelni. Dodajemy do nich boczek i drobno posiekaną cebulkę. Całość powinna się zeszklić, a następnie zalewamy to bulionem. Gotujemy wszystko kilka minut. Wywar zaprawiamy śmietaną. Dodajemy sól i pieprz.
Na talerzu usmażone kotlety układamy na sosie. Obok podajemy puree. W sosjerce podajemy resztę sosu.