DZICZYZNA
JEDZ SMACZNIE I ZDROWO

Inspiracje, sklep z dziczyzna

Dziczyzna jest najzdrowszym, najbardziej dietetycznym i najmniej kalorycznym mięsem.

 

Mięso z dziczyzny jest wolne od antybiotyków i hormonu wzrostu.

Zawartość tłuszczu jest niska – wynosi 3g na 100g mięsa surowego. Poprzez ruch zwierząt łownych ich mięso jest bardziej ukrwione, mniej otłuszczone, posiada bardzo niską zawartość cholesterolu – 80 mg w 100g mięsa. Mięso jest źródłem składników mieneralnych – żelaza, fosforu i wapnia.

Dzik

DELIKATNY I AROMATYCZNY

Mięso z dzika to jedna z najpopularniejszych odmian dziczyzny.

 

 

Ma ciemnoczerwoną barwę, jest bardzo aromatyczne. Najczęściej wykorzystuje się je do przygotowywania potrawek, gulaszy, szynki i kiełbasy. Mięso jest delikatne, o zwartych włóknach, a więc i twardsze od mięsa trzody chlewnej.

1. Podgardle
2. Kark
3. Łopatka

4. Schab, polędwica
5. Boczek, żebra
6. Szynka

Inspiracje, sklep z dziczyzna

Sarna

KRUCHA I DELIKATNA

Mięso z dzika to jedna z najpopularniejszych odmian dziczyzny.

 

 

Ma ciemnoczerwoną barwę, jest bardzo aromatyczne. Najczęściej wykorzystuje się je do przygotowywania potrawek, gulaszy, szynki i kiełbasy. Mięso jest delikatne, o zwartych włóknach, a więc i twardsze od mięsa trzody chlewnej.

1. Kark
2. Łopatka
3. Comber, polędwica
4. Udziec
5. Boczek, żebra

Inspiracje, sklep z dziczyzna

Jeleń

SOLIDNA PODSTAWA DANIA

Mięso z dzika to jedna z najpopularniejszych odmian dziczyzny.

 

 

Ma ciemnoczerwoną barwę, jest bardzo aromatyczne. Najczęściej wykorzystuje się je do przygotowywania potrawek, gulaszy, szynki i kiełbasy. Mięso jest delikatne, o zwartych włóknach, a więc i twardsze od mięsa trzody chlewnej.

1. Kark
2. Łopatka
3. Comber, polędwica
4. Udziec
5. Boczek, żebra

Inspiracje, sklep z dziczyzna