Medaliony z jelenia w panierce

Tak przyrządzona jelenina jest niezwykle soczysta. Otoczone chrupiącą panierką z orzechów mięso będzie idealnym uzupełnieniem obiadu.

Składniki:
– 800g combra z jelenia
– garść drobno posiekanych orzechów
– marchewka
– miód
– tymianek
– jajko
– mąka
– sól i pieprz

Medaliony z cielaka to niezwykle delikatne danie. Jego przygotowanie zaczynamy od przyprawienia mięsa. Obtaczamy je w mące, następnie w jajku, a na koniec w posiekanych orzechach. Rozgrzewamy na patelni olej lub oliwę i lekko podsmażamy z obu stron. Na koniec kawałki mięsa układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w 150°C.
W czasie jak mięso się piecze, przygotowujemy warzywa. Młode marchewki myjemy i blanszujemy na patelni. Kiedy lekko zmiękną, dolewamy łyżkę miodu oraz tymianek. Całość chwilę dusimy pod przykryciem.
Medaliony podajemy na płaskim talerzu, możemy pokroić je w mniejsze plastry. Dodajemy marchewkę. Danie mogą uzupełnić placki ziemniaczane, kasza gryczana lub puree.