Polędwica z sarny w cieście francuskim

Delikatność sarniny połączona z kruchością ciasta francuskiego sprawdzi się idealnie jako niewielka przystawka.

Składniki:
– ciasto francuskie
– 350g polędwicy z sarny
– masło klarowane
– 100g pora
– 1 pęczek botwiny
– 200g pieczarek
– 100ml śmietany
– 100g bułki tartej
– 1 jajko
– pieprz

Z mięsa sarny usuwamy tłuszcz i ścięgna. Tak przygotowaną polędwicę krótko obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju.
Por oraz botwinkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Liście pozostawiamy do wystygnięcia, a por kroimy w cienkie paski. Siekamy pieczarki i podsmażamy je z pozostałymi składnikami. Tak przygotowane warzywa dusimy zalane śmietaną. Po kilku minutach ściągamy patelnię z ognia i pozwalamy masie ostygnąć.
Przygotowujemy ciasto francuskie, które rozkładamy na blacie. Wykładamy na nie zimną masę z warzywami oraz układamy po kawałku polędwicy. Całość zwijamy tak, by można było stworzyć niezbyt szerokie ruloniki. Z zewnątrz ciasto smarujemy żółtkiem, by ładnie nam się podpiekło. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200°C bez termoobiegu.