Polędwica z sarny w sosie grzybowym

Pysza polędwica z sarny w towarzystwie aromatycznego sosu grzybowego. Sprawdzi się w towarzystwie drożdżowych bucht.

Składniki:
– polędwica z sarny
– 1 cebula
– 50g boczku
– 200g kurek
– 200g borówek
– kieliszek czerwonego wina
– pół szklanki bulionu
– 100ml śmietany
– pieprz i sól

Mięso z sarny kroimy na kawałki, a następnie krótko obsmażamy z każdej strony. Pamiętajmy, że dziczyznę należy kroić w poprzek włókien, by zachować jej kruchość. Po zdjęciu polędwicy, na tej samej patelni podsmażamy boczek, kurki i borówki. Całość zalewamy winem, odrobiną bulionu i śmietaną. Na koniec doprawiamy wszystko solą i pieprzem do smaku.
Danie podajemy na nieco głębszym talerzu. Świetnie będzie się komponować w towarzystwie drożdżowych bucht, kaszy gryczanej lub puree.