Rolady z udźca jelenia

Pyszny, inspirowany dobrze znanymi, tradycyjnymi śląskimi zrazami, zawijany udziec z jelenia w niesztampowym wykonaniu.

Składniki:
– 4 rozbite kawałki udźca z jelenia
– 2 duże cebule
– 50g boczku
– 100g grzybów leśnych
– 2 jajka
– bulion warzywny
– pieprz i sól
– olej

Przygotowanie zrazów rozpoczynamy od pokrojenia cebuli, grzybów oraz boczku w drobną kostkę. Kostka powinna być na tyle drobna, by zmieściła się wewnątrz zraza, ale na tyle duża by nie rozgotowała się w trakcie duszenia. Pokrojone składniki podsmażamy na patelni. Wcześniej rozbite kawałki udźca układamy na blacie. Doprawiamy solą i pieprzę. Równomiernie rozkładamy na nich nadzienie z grzybów i boczku. Starannie zawijamy zrazy. Tak przygotowane mięso podsmażamy krótko z każdej strony. Dzięki temu nasze mięso pozostanie kruche i soczyste. Zrazy przekładamy do brytfanny, zalewamy bulionem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1,5h w temperaturze około 150°C.